ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА ПЛОДОВЕТЕ ОТ АРОНИЯ


Доказаните в практиката лечебни ефекти на плодовете от Aronia melanocarpa са причина за прецизното анализиране на химичния им състав в наши дни. Много научни студии са посветени на този проблем. Оказва се, че те са източник на редица компоненти с доказан фармакологичен ефект. Делът на сухото вещество в пресните плодове е установен на 0,44% [1]. Най-високо е съдържанието на полифеноли и специално на антоцианини и процианидини. Тези съставки са отговорни за aнтиоксидантните свойства. Лабораторните изследвания на антиоксидантната сила на сока от арония (т.нар. ORAC – oxygen radical absorbance capacity) показват рекордни, най-високи стойности – 16,062 микромола Trolox Eq/100 ml. Сравнен с други 277 подобни „червени” растения, тези стойности са 5 пъти по-високи от найдобрата. С по-малко съдържание в сока са цианидин-3-галактозид, епикатехин, кафеинова ОБЩА МЕДИЦИНА, 14, 2012, № 3 41 киселина, кверцетин, делфинидин, петунидин, пеларгонидин, пеонидин и малвидин [8]. Други феноли включват хлорогенна и неохлорогенна киселина, както и малко количество танин. Общото съдържание на феноли варира (табл. 1) и зависи от сорта, условията на култивиране и конкретната реколта. Освен на полифеноли, плодовете на Aronia melanocarpa са източник на различни видове захари, пектин и сорбитол. Открити са малки количества мазнини, представени от линоленова киселина, глицериди и фосфатидилинозитол [8].

Химична съставка Количество и мерни единици
Плодова вода 65-72%
Сухо вещество 0,44% от свежо тегло
Органични киселини 1,1-1,4%
Дъбилни вещества 0,5-0,6%
Полифеноли (известни като витамин Р) 2000-8000 mg/100 g сухо тегло
Захари 10-18%
Пектин 0,6-0,7%
Сорбитол и парасорбид включени към % на захарите
Мазнини: линоленова киселина, глицериди, фосфатидилинозитол 0,14% от свежо тегло
Минерално съдържание: К , Zn, Na, Ca, Mg, Fe микроколичества
Витамини: В1, В2, В6, В9, К, Е и С, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, α- и β-токофероли, каротеноидиразлични концентрации, достатъчни като ежедневни дози − изразени в mg%
Аминокиселини (в mg%) 
Аргинин65
Тирозин38,6
Хистидин и лизин62,2
Цистин17,4
α-аланин12,2
Аспарагинова киселина и серин14,7
Глутаминова киселина и треонин9,3
(в mg%) 
Микроелементи (µg%) 
Йод4000
Манган500
Борследи
Молибденследи
Медследи
(µg%) 
Тритерпени: β-ситостерол, кампестерол микроколичества
Над 40 летливи съставки: бензалдехид цианохидрин, хидроцианидна киселина, бензалдехидследи
Амигдалин (витамин В17)следи 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.