Пчелни супер храни

Мед
Още египтяните са писали за полезното действие на меда през 5500 г. пр. Хр. Индианците са ги използвали в религиозните си церемонии през 1000 г. пр. Хр. и дори вавилонците са отбелязали употребата им в медицинските си методи. Западният свят открива ползите от пчелните супер храни по време на случайно проучване върху руските пчелари. Оказва се, че те живеели над 100 години като всеки ден се хранели с мед, богат на пчелен полен.
Пчелно млечице
Пчелното млечице е подобен на мляко секрет, отделян от жлезите, намиращи се в главите на пчелите-работнички. Царицата на пчелите се храни основно само с пчелно млечице и живее около 40 пъти по-дълго, отколкото останалите пчели в кошера. Пчелното млечица съдържа всички необходими вещества за поддържане на нормалното функциониране на тялото. То е най-богатият източник на пантотенова киселина (известна още като витамин В5). Този витамин се бори със стреса, умората и безсънието, и е от голямо значение за доброто състояние на кожата и косата.
Пчелен прашец
Пчелите събират пчелен прашец от цъфтящите растения и билки и го оформят като гранули. Това е най-съвършената храна, която може да се намери в природата и съдържа от пет до седем пъти повече протеин, отколкото има в телешкото месо. Особено полезен е за спортистите, които имат нужда от допълнителна енергия и за хората, възстановяващи се от болести. Поленът е природен антидот и средство за борба с алергиите, особено сенна хрема и синузит. Намалява следите от стареене и повишава едновременно умствените и физически сили.
Прополис
Прополисът е вещество, с което пчелите покриват стените на кошерите си. Пчелните кошери често се описват като най-антисептичните места в природата. Мощните антибиотични свойства на прополиса помагат за предпазване на хората от бактерии и подсилват имунната система. Прополисът действа срещу вирусите – нещо, което антибиотиците не могат. Изследванията показват, че приемането на прополис по време на сезон, в който има риск от настинки и грип, намалява настинките, кашлицата и възпалението в устната кухина и гърлото.
Повече за други супер храни можете да прочетете в мартенския брой на списание “Мускули и фитнес“.
А от тук може да разгледате и да си харесате био пчелни продукти:
http://aronia.bg/shop/med-i-pchelni-produkti

Полезни мед и пчелни продукти
ARONIA.BG

[fts facebook id=aronia.bg posts_displayed=page_only type=page]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_GBEnglish