ХИМИЧЕН СЪСТАВ НА ПЛОДОВЕТЕ ОТ АРОНИЯ
Доказаните в практиката лечебни ефекти на плодовете от Aronia melanocarpa са причина за прецизното анализиране на химичния им състав в наши дни. Много научни студии са посветени на този проблем. Оказва се, че те са източник на редица компоненти с доказан фармакологичен ефект. Делът на сухото вещество в пресните плодове е установен на 0,44% [1]. Най-високо е съдържанието на полифеноли и специално на антоцианини и процианидини. Тези съставки са отговорни за aнтиоксидантните свойства. Лабораторните изследвания на антиоксидантната сила на сока от арония (т.нар. ORAC – oxygen radical absorbance capacity) показват рекордни, най-високи стойности – 16,062 микромола Trolox Eq/100 ml. Сравнен с други 277 подобни „червени” растения, тези стойности са 5 пъти по-високи от найдобрата. С по-малко съдържание в сока са цианидин-3-галактозид, епикатехин, кафеинова ОБЩА МЕДИЦИНА, 14, 2012, № 3 41 киселина, кверцетин, делфинидин, петунидин, пеларгонидин, пеонидин и малвидин [8]. Други феноли включват хлорогенна и неохлорогенна киселина, както и малко количество танин. Общото съдържание на феноли варира (табл. 1) и зависи от сорта, условията на култивиране и конкретната реколта. Освен на полифеноли, плодовете на Aronia melanocarpa са източник на различни видове захари, пектин и сорбитол. Открити са малки количества мазнини, представени от линоленова киселина, глицериди и фосфатидилинозитол [8].
Химична съставка | Количество и мерни единици |
Плодова вода | 65-72% |
Сухо вещество | 0,44% от свежо тегло |
Органични киселини | 1,1-1,4% |
Дъбилни вещества | 0,5-0,6% |
Полифеноли (известни като витамин Р) | 2000-8000 mg/100 g сухо тегло |
Захари | 10-18% |
Пектин | 0,6-0,7% |
Сорбитол и парасорбид | включени към % на захарите |
Мазнини: линоленова киселина, глицериди, фосфатидилинозитол | 0,14% от свежо тегло |
Минерално съдържание: К , Zn, Na, Ca, Mg, Fe | микроколичества |
Витамини: В1, В2, В6, В9, К, Е и С, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, α- и β-токофероли, каротеноиди | различни концентрации, достатъчни като ежедневни дози − изразени в mg% |
Аминокиселини (в mg%) | |
Аргинин | 65 |
Тирозин | 38,6 |
Хистидин и лизин | 62,2 |
Цистин | 17,4 |
α-аланин | 12,2 |
Аспарагинова киселина и серин | 14,7 |
Глутаминова киселина и треонин | 9,3 |
(в mg%) | |
Микроелементи (µg%) | |
Йод | 4000 |
Манган | 500 |
Бор | следи |
Молибден | следи |
Мед | следи |
(µg%) | |
Тритерпени: β-ситостерол, кампестерол | микроколичества |
Над 40 летливи съставки: бензалдехид цианохидрин, хидроцианидна киселина, бензалдехид | следи |
Амигдалин (витамин В17) | следи |