Ползите за здравето на Аронията

Арониевите плодове са тъмно лилави на цвят, които са местни за източната част на Северна Америка. Те растат на зелени листни храсти, които често се срещат в блата и влажни гори. Въпреки, че плодовете арония не са добре познати, дори и в родния си континент, репутацията им се увеличава напоследък поради някои широко разгласени кампании обявяващи ги да бъдат „най-здравословните плодове в света“.

Списък на ползите за здравето

Ненадмината антиоксидантна активност – аронията има необичайно висока концентрация на антиоксиданти, които надминават това на всеки друг суперплод. Според американското министерство на земеделието, сурово арониевозрънце съдържа Кислороден Рдикален Абсорбционен Капацитет (Oxygen Radical Absorbance Capacity – ORAC) стойност от 15 280 umol TE / 100 грама, което прави неговата антиоксидантна концентрация три пъти по-голяма от тази на боровинката и къпината и 1,5 пъти по-голяма от тази на касиса и червената боровинка. Заради интензивната концентрация на антиоксиданти в аронията вкусът им е твърде остър, за да се ядат сурови. За щастие, плодовете запазват своята антиоксидантна активност, дори и след като са били концентрирани в сок, който е най-добрият начин да се консумират.

Някои от намерените в аронията антиоксиданти включват делфинидин, петунидин, епикатехин, кверцетин, пеларгонидин, малвидин и пеонидин, всички от които имат способността да се борят с клетъчно-унищожаване на свободните радикали в организма като по този начин ни предпазват от дегенеративни заболявания, като същевременно ни предоставя и ползи за борба със стареенето.

Богат на хининова киселина – хиновата киселина е захарно съединение, което се намира в много растения, включително плодовете на аронията. В действителност стойностите на хининовата киселина в аронията  са толкова високи, че някои изследователи смятат сокът от арония като още по-ефективен при лечение на инфекции на пикочните пътища (хининовата киселина е добре известно средство за лечението им), отколкото сок от червена боровинка, което се счита за „цар“ при лечение на уро-инфекции.

Добър източник на желязо – 100 грама сушени плодове от арония съдържат в 93 процента от нашия препоръчителен дневен прием на желязо – важен минерал, който регулира обмяната на веществата, повишава имунната ни система, повишава нашите енергийни нива и поддържа мозъка и ендокринните функции. Недостигът на желязо е често срещан проблем в Европа и Америка, така че яденето на повече богати на желязо храни като арониевите продукти винаги е добра идея.

Високо съдържание на витамин С – 100 грама сушени арониеви плодове съдържат 34 процента от нашия препоръчителен дневен прием на витамин С, който е важен водоразтворим антиоксидант и синтезира колаген (т.е. помага да се поддържат тъканите в организма заедно) и увеличава нашата брой бели кръвни клетки като по този начин ни предпазват от болести. Витамин С  разбира се е също антиоксидант.

Естествено слабително –  аронията спада към плодовете, които имат високо съдържание на диетични фибри. Поради тази причина, конфитюрите за мазане от арония са отлични при лечение на запек. Фибрите също ни карат да се чувстваме сити, защото те абсорбират водата от дебелото черво. Този факт, в съчетание с ниско съдържание на мазнини и калориино съдържание в плодовете означава, че те са добра храна при диети за загуба на тегло.

За автора:

Michael Ravensthorpe е независим писател, чиито изследвания интереси включва хранене и алтернативна медицина. Той е създател на сайта Spiritfoods, чрез който той насърчава здравословните храни в света.

Източник: naturalnews.comAroniaberry
[fts facebook id=aronia.bg posts_displayed=page_only type=page]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian