Арония
Топ 10 причини, заради които аронията се нарича природен лечител и защитник

Топ 10 причини, заради които аронията се нарича природен лечител и защитник

 

1.)    Антиоксидантен източник

Аронията има най-висока концентрация на антиоксиданти, присъстващи във всеки плод. Защо това е толкова важно? Антиоксидантите предпазват клетките на организма от вредните ефекти на окисление в организма. И тъй като аронията е богата на антиоксиданти, тя е с много висока ORAC стойност (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Кислородна Радикално Абсорбционен Капацитет – мярка на силите на антиоксиданта, които неутрализират свободните радикали) – почти 80 единици, най-високата сред плодовете.

 

Grafika ORAC

2.)    Здравето на пикочните пътища

Втората голяма полза при консумацията арония е поддържането на добро здраве на пикочните пътища. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) се случват при милиони хора по целия свят. Основният причинител е Ешерихия коли. Симптомите включват често чувство и/или нужда от уриниране, болка при уриниране и мътна урина. Добре известно е, че боровинките са добри в борбата с инфекции на пикочните пътища, но проучванията показват, че аронията е  пет до десет пъти по-ефективна, заради по-висока доза на хининова киселина в нея, което е доказано, че предотвратява инфекции на пикочните пътища. Допълнителни лабораторни изследвания показват, че Арония Melanocarpa е ефективна при намаляване на растежа на микроорганизми на няколко бактерии, включително Ешерихия коли, което доказва че аронията помага предотвратяването и лечението ИПП и поддържане на доброто здраве на пикочните пътища.

3.)    Подобряване на кръвообращението и укрепва кръвоносните съдове

Аронията е известна също с това, че подобрява циркулацията на кръвта, прави кръвоносните съдове по-силни и способства намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Свободните радикали са истинската причина за различни заболявания в тялото и аронията може да предотврати образуването на тези радикали като по този начин предотвратява заболявания като диабет и други сърдечно-съдови заболявания. Зрелите плодове арония съдържат голямо количество феноли, които дезинфекцират кръвта и тялото, подпомагат заздравяването на рани, отстраняват токсични вещества от организма, намаляват възпалението, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предотвратяват на тяхното запушване. Много изследвания са били направени на аронията, особено в България и Източна Европа.

4.)    Баланс на нивата на кръвното налягане

Сред топ 5 ползите, които тя носи са, че аронията помага много в поддържането на кръвното налягане в нормални нива. Тъмно оцветените плодове са известни с това, че предотвратяват спазми на кръвоносните съдове, поддържат на кръвното налягане далеч от „опасната зона“. Сокът или чаят от арония са силно препоръчителни за всеки, с проблеми с кръвоносната система и кръвното налягане. През 2007 г. плацебо-контролирано паралелно пробно проучване, проведено от Министерството на Фармакогнозис и Молекулярната същност на Фитотерапията, Медицински Университет на Варшава и Центъра за Атеросклерозни Изследвания, Медицински университет Шчечин, Полша, назначават лечение със статин (богат екстракт от арония) на пациенти, които са преживели миокарден инфаркт. Сърдечно-съдовите рискови маркери били значително намалени при пациентите, приемащи на медикамента с арония. Те видели намаляване на кръвното налягане инивата на оксида с ниска плътност на липопротеин.

5.)    Профилактика и помощ при лечението на диабета

Налице са редица проучвания, анализиращи как аронията засяга хората с диабет. Едно от тях заключи, че консумацията на „супер плодовете“ няма да повиши нивата на кръвната захар, а то дори може да ги намали. Аронията може да бъде много полезна за хората, които искат да предотвратят диабета и също може да помогне на хората да управляват диабета. Друго изследване (Симеонов и др, 2002), проведено в Медицинския университет в Пловдив, установи, че сокът от арония, без добавена захар (изкуствено подсладено) е „ценна добавка“ към лечението на пациенти с диабет. Животинско моделирано проучване е проведено върху плъхове с диабет през 2007 г. (Вълчева-Кузманова и др), проведено от Департамента по Предклинични Фармакология и Биохимия, Медицински университет, Варна. Резултатът показа, че използването на Aronia melanocarpa плодов сок може да бъде полезен за предотвратяване и контрол на диабета и диабетни усложнения.

6.)    „Гастро защитен“ ефект

Плодовете от арония също са доказани с помагане лечението на стомашни проблеми, включително стомашни язви, диария. Тази теория е анализирана чрез проучване на животни през 2004 г., което проучване показа, че антиоксидантния ефект на аронията имало гастро защитен ефект при лечение на остра стомашна хеморагична лезия при плъхове. Това проучване подсказва на учените, че аронията да може бъде естествено ефективно лечение на стомашни проблеми при хора (включително язви). Доказано, за пореден път може да се твърди, че аронията е изключително ценен плод, а изсушената арония е голямо лекарство за бъбречни и стомашни проблеми.

7.)    Анти-канцерогенен ефект

В контекста на „гастро защитата“, аронията служи също и като анти-канцерогенно вещество. Ефектът от черни оцветени плодове върху рака, както това е известно е, че е по-скоро ефективно, особено за тези, които страдат от рак на дебелото черво. Изследване, проведено през 2003 г. показа, че плодовете предоставят на тялото естествена защита за борба с рак на дебелото черво. В статията, „Тъмните плодове биха могли да се преборят с рака“, се обсъждат резултатите от изследователи в Университета на щата Охайо, които установили, че по-тъмните плодове биха могли да се преборят с рака. Аронията се споменава в статията, „антоцианин пигменти, получени от черни моркови и репички забавиха растежа на раковите клетки с между 50 до 80%. Но съединенията от аронията например убиха до една пета от съществуващите ракови клетки, без да повлиява върху здрави такива „.

8.) Противовъзпалителните свойства, потискат вируси

Ако вашата диета включва арония редовно, можете да бъдете сигурни, че няма да имате неприятности скоро от настинки и грип! Тя се бори с бактерии и вируси и стимулира имунната система. Друго български проучване (Проучване на натурален Арония Melanocarpa сок за антивирусна активност, Борисова и др, 1994) показва, че сокът от арония, поради своите антицианинни флавоноиди, имал противовъзпалителна стойност, когато възпалението се предизвиква чрез хистамин и серотонин.

9.)    Защита на очите

Аронията, сред всички други здравословни ползи, осигурява добра защита за очите ни. Супер плодовете съдържат голямо количество каротин, който предпазва клетките от увреждане и очите от образуване на катаракт. Тя също е богата на флавоноиди антиоксиданти като luteins и zeaxanthins. Zeaxanthins има фото-филтриране ефекти върху ултравиолетовите лъчи и по този начин предпазва очите от свързаната с възрастта дегенерация на заболяването при възрастни (ARMD) и възпаление на окото (увеит). Изследователи в Япония са измерили ефекта от суров екстракт от арония върху възпалението на очите. Изследването е публикувано в Разследващата офталмология и Visual Science преди няколко години.

10.) Контрол на теглото

Последно, но не на последно място аронията помага в регулирането на теглото. В допълнение към това, аронията може да помогне за предотвратяване на тялото от съхраняване на мазнини около корема, проблем, с който много хора са постоянно изправени. Допълнително предимство с включването на аронията в диетата е, че тя също може да подобри нивата на холестерола и липидите като помага на организма да произвежда добър холестерол. Тази голяма полза за здравето, се анализира от учени от Министерството на земеделието на САЩ, базирани в Beltsville, Мериленд, които са провели проучване доказвайки добрия ефекти на супер плода върху контрола на нивата на теглото и холестерола.

[fts facebook id=aronia.bg posts_displayed=page_only type=page]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian