Още ползи от аронията

Аронията e рекордьор по съдържание на антиоксиданти и витамин Р
Аронията е плода, който съдържа най-голямо количество от незаменимите полифенолни съединения, наречени още витамин Р. На практика няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифеноли. Аронията съдържа 5 пъти повече от грейпфрута и гроздето, които са двата плода подлагани на най-много изследвания за съдържание на Р-вещества. Руските научни среди я поставят на първо място сред поливитаминозните плодове, тъй като тя съдържа в големи количества и всички други важни витамини. За изключителните качества на малките плодове, говори и факта, че те са с много мощен антиоксидантен и мутагенен ефект – от 3 до 5 пьти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Съдържанието на антиоксиданти в аронията е най-високото измерено някога в природен продукт. Любопитно е да узнаем и, че аронията съдържа съединенията флавоноли, катехини и антоцианини, които нямат изкуствен заместител. Благотворното действие на аронията или наричаната още – черноплодна офика, вече десетилетия наред удивява учените по света. Тя е предмет на непрекъснати научни изследвания в световноизвестни лаборатории и научни институти – Института „Луи Пастьор“ във Франция, Института по микроекология в гр. Херборн, Германия, Университета „Джорджиа“ в САЩ и други.
Важни факти и ползи за здравето:
Съвместно с витамин С и при наличието на калций, витамин Р в аронията укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи – особенно в мозъка и сърцето!
Комбинацията между витамините Р и С подпомага освобождаването на човешкия организъм от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Има хормоноподобен ефект и допринася за разпадането на адреналина.
Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, Р активните вещества снижават кръвното налягане, очиствайки съдовата стена от атеросклеротични плаки.
В различни клиники у нас са проведени научни експерименти, които показват положителни резултати при третирането на ракови образувания в черния дроб и трайно снижаване на стойностите при болни от захарен диабет.
Освен отличните си вкусови качества сокът от арония има още редица полезни ефекти и свойства
◘ Тонизиращ ефект – повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разстройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.
◘ Антисептични свойства – мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод – влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).
◘ Противоалергичен ефект – благоприятен при различни алергични реакции. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм.
◘ Стимулира храносмилането и намалява рисковете от недоброкачествени заболявания на дебелото черво.
Източник: zdravemarket.com

Снимка на Био Продукти Арония - здраве от природата.

[fts facebook id=aronia.bg posts_displayed=page_only type=page]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian