Арония – плод с много ползи за здравето

Аронията има антирадиационен ефект и е изключително полезна за телеманиаци, които прекарват дълго време пред компютрите, за ползващите постоянно мобилни телефони, изобщо за всички изложени на въздействието на различни радиационни лъчения. Лечебното растение е пренесено у нас от Русия, където известният учен биолог и селекционер Иван Мичурин създал цели плантации в Алтайския край.
Учените отдавна са доказали, че аронията е мощен антиоксидант – от 3 до 5 пъти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Съдържа три пъти повече антиоксиданти от боровинките и 5 пъти повече витамин Р от грейпфрута и гроздето. Унищожава свободните радикали в организма, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките. Растението успешно се ползва като част от комплекса мерки за борба с раковите образувания.
В него преобладават фруктозата и глюкозата, което го прави походящо за диабетиците. Полезно е за понижаване на кръвното налягане и спомага за неговото нормализиране на стабилизиране при хора, страдащи от хипертония. Съдържа и органични киселини, пектинови и дъбилни вещества, както и витамините К, В, В1, В2, В5 и В9.
Аронията тонизира организма, възвръща жизнените сили, помага срещу нервни разстройства и преумора, стимулира възстановяването на мускулната и костната тъкан, подобрява обмяната на веществата и храносмилането, пречиства черния дроб. Тя се ползва и за профилактика срещу мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други болести на сърдечно-съдовата система, но помага и в рехабилитацията в рехабилитацията на пациенти, преживели тези тежки заболявания. Плодовете на растението съдържат йод, хлорогенова и фенолкарбонова киселина и се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза.
Източник: http://bolenzdrav.com/

Повече за аронията, както и наши предложения с продукти от арония вижте тук:
http://aronia.bg/shop/aronia

Снимка на Био Продукти Арония - здраве от природата.

[fts facebook id=aronia.bg posts_displayed=page_only type=page]

1 thought on “Арония – плод с много ползи за здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian