Готварски, кулинарни рецепти от арония

Арония
Aronia melanocarpa Elliot, Рябина черноплодная или арония

Аронията расте на храсти с височина около 2,5м, цъфти с бели или нежно розови цветове. През есента, обикновено през септември, узрява и плодът – черни, блестящи и дребни топчета.

В народната медицина дребните плодове се използват при лечение на анемия или хипервитаминоза. Препоръчва се 2-3 седмици дневно да се косумира по около 250-300 грама от плода. А зимата се пие отвара от суха арония – 2-4 супени лъжици плод се заливат с 2 чаши кипяща вода. Приема се 3 пъти дневно по половин чаша, 30 мин преди хранене.
В съвременната медицина аронията се използва в лекарствени препарати за лечение на хипертония и атеросклероза. Трябва да се има предвид, че плодът е противопоказен за хора, които страдат от язва или гастрит.

Ароният намира приложение и в кулинарията. От плодовете се прави компот и сладко, сок и, разбира се, знаменитото вино.

Знаменитата рецепта за сибирско сладко е толкова проста и толкова полезна, че всеки може да го направи – вземете 1 кг плод арония и 1 кг захар и редете на пласове в стъклен дуркан – ред арония, ред захар, сложете го в хладилника и така през зимата ще имате под ръка вкусните и ароматни плодове на аронията.
През есента листата на аронията са много красиви, толкова са червени, че ги потърсете, намерете ги и ги изплзвайте в своите есенни букети за да бъдат неповторими.

Чай от арония и боровинки увеличава работоспособността

Източник: http://gotvarstvo.bg/

1 thought on “Готварски, кулинарни рецепти от арония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian