Арония
Защо арония?

Защо арония?

Арония – лек от природата.

Аронията е многогодишна култура, принадлежаща към групата на ягодоплодните. Първоначално открита в Северна Америка, бързо се пренася в Европа и от няколко десетилетия вече се отглежда и в България, а тукашният разнообразен климат допринася за по-голямото обогатяване на и без това уникалните и полезни нейни качества. Плодовете ѝ са дребни, събрани в чепка, тръпчиви, но в пълна зрялост добиват сладко-тръпчив приятен вкус с лек нежен аромат. Богати на витамини и минерали, те могат да се определят като „лек от природата“. Узрелите плодове се използват за производството на лекарства, за консумация в прясно и сушено състояние, като добавка и оцветител на вина и напитки. Антиоксидантните свойства се обясняват с по-високото съдържание на полифеноли.


Аронията е естествен антиоксидант с изключително високо ниво на витамин P (800 до 2000 mg%), което прави плода подходящ за профилактика на хипертония, артеросклероза, капиляротоксиноза, бъбречни възпаления и др. Високото съдържание на йод стимулира функцията на щитовидната жлеза. Плодовете от арония съдържат също и органични киселини – лимонена, ябълчна янтарна, което подпомага лечението на гастрит с намалена киселинност на стомаха.  Плодовете са полезни и за хора, които имат лош холестерол в кръвта си.
Сокът от арония има превантивно въздействие и може да се използва при съпътстваща терапия за повишаване на имунната защита на организма, както и при сърдечно-съдови заболявания. Редовният прием на дори и на ограничени количества сок довежда до нормализиране и стабилизиране на високото кръвно налягане. Със сок от арония може да се подпомогне лечението и на други заболявания: кожни болести, алергични състояния, ревматизъм, артрит. Плодът арония съдържа значително количество калций, фосфор, магнезий, желязо, а от микроелементите най-добре са представени йод, манган, мед, молибден. Също толкова добре са представени и органичните киселини – лимонена, ябълчна янтарна. Отсъствието на захароза в сока и наличието на сорбит превръщат аронията в полезна напитка и за диабетиците. Сока от арония е изключително ефективен срещу хеморагичната диатеза (заболяване с повишена крехкост и пропускливост на съдовата стена – алергичен васкулит, скарлатина, морбили, капилярна-токсикоза, екзема, дерматит, невродермит, кръвоизливи от различен произход). Редовния прием на малки количества сок (до 3 х 50 мл на ден) помагат в нормализиране на възбуждането на главиня мозък, т.е. подобряват емоционалния дисбаланс. Комбинацията от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали, което го прави изключително полезен за пиене след химио и лъчетерапия; наличието на антиацини прави сока от арония полезна хранителна добавка за пациенти с рак.

Изберете си продукти от арония тук!

!ВАЖНО! ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

– НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИЕМ НА СОК ОТ АРОНИЯ В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА (НАД 300 МЛ НА ДЕН) ПОРАДИ ОПАСНОСТ ОТ СЪСИРВАНЕ НА КРЪВТА И ОБРАЗУВАНЕТО НА ТРОМБИ. ТОВА Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИ СТРАДАЩИ ОТ ХИПЕРТОНИЯ И СТЕНОКАРДИЯ!

– ПАЦИЕНТИ, СТРАДАЩИ ОТ ТРОМБОФЛЕБИТ СЪЩО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕКАЛЯВАТ С ПРИЕМА НА СОК ОТ АРОНИЯ!

– НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА УПОТРЕБАТА НА СОК ОТ АРОНИЯ ЗА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ГАСТРИТ С ВИСОКА КИСЕЛИННОСТ, ЯЗВА НА СТОМАХА И ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА И ПРИ ПОВИШЕНО КРЪВОСЪСИРВАНЕ!

1 thought on “Защо арония?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

bg_BGBulgarian